Strategi og planlægning er vigtig, men husk, mennesker er forskellige, også når det gælder forandringer. Hav respekt for den enkeltes reaktionsmønster, afsæt tid til dialog og lyt.
Af Linda Fager, underviser og koordinator på Dalum Landbrugsskoles lederuddannelse.
En forandring kan være mange ting. Store som små. Ny stald, nyt it-system, anden strategi for jordbearbejdning, ny rekrutteringsstrategi, implementering af vaskerobot osv. Det er bare nogle af mange eksempler, som de studerende på agrarøkonom har arbejdet med under emnet ”projekt- og forandringsledelse”.
Imens vi arbejdede med emnet, fik vi masser af dialog om, hvad det forudsætter at opnå succes med forandring. Vi har spurgt AI, hinanden, lærebøgerne, læst artikler fra lederweb og andre faglige kilder. Der dukkede mange gode råd op af såvel strategisk som taktisk og operationel karakter, men det, de studerende især hæftede sig ved, var den menneskelige forståelse eller mangel på samme i forbindel-se med forandringer.
Et eksempel kunne være, at der skal implementeres en malkerobot. Der regnes, tegnes, ombygges osv., men hvis man glemmer, at de medarbejdere, der er vant til at malke, nu skal forholde sig til en helt ny og anderledes hverdag, undervurderer man de emotionelle reaktioner og den modstand, som forandringen kan medføre.
Gode råd
Her er den læring, som de studerende har skrevet sig bag øret, når de som kommende mellemledere skal arbejde med forandringer:
● Husk inddragelse af medarbejderne. Vær åben, ærlig og tydelig. Gå i dialog og lyt! Afsæt tid til refleksion. Som leder kan du fint have en idé, som skal gennemføres, men det skal ikke afholde dig fra at lytte og observere. Heller ikke selv om beslutningen er truffet. Vær tydelig med, hvad der er muligt og vær åben over for medarbejdernes ideer.
● Stil gerne spørgsmålet ”hvorfor?”. Det er en skrøne, at det frembringer negativitet. Opmuntre gerne medarbejderne til at stille spørgsmål, for kan man ikke give et tydeligt og velbegrundet svar, så er ideen måske slet ikke så god.
● En overordnet interessentanalyse er god, men ikke nok. Udarbejd en detaljeret kommunikations¬plan. Ikke mindst for den interne kommunikation! Det kræver tid, men gør man det ordentligt, forholder man sig også til, hvem der skal kommunikeres med hvornår og ikke mindst hvordan. Man husker at prioritere tid til dialog!
● Formulér og operationalisér visionen. Visionen for virksomheden kan altid trænge til at blive diskuteret, så det øger medarbejdernes kendskab til den. Hvis den idé til en forandring, man som leder har, hænger sammen med visionen, så er det også enkelt at argumentere for forandringen. Ved at operationalisere skaber man konkrete handlinger, hvilket igen fremmer muligheden for succesoplevelser undervejs, som så kan anerkendes.