Jens Jacobsen – 50 års jubilar i 2025.
I skrivende stund er det 50 år siden, jeg startede på driftslederuddannelsen på Dalum Landbrugsskole november måned 1974. Dengang hed skolen Dalum Landbrug og Mejeriskole.
Der var både et skolelandbrug og et træningsmejeri tilknyttet skolen. Området på 40 ha omkring skolen var åbne marker, der selvfølgelig blev dyrket. Vi startede 91 elever på årets hold. Jeg husker det som om, at alle havde en mening om, hvordan skolelandbruget blev passet. Heldigvis havde driftsleder Gunner Landtved og fodermester Knud Jensen et godt og smittende humør, så alt gik alligevel op i en højere enhed. Under vores ophold på Dalum Landbrugsskole opstod muligheden for at købe landbrugsejendommen Lammehave nede ved Ringe. Mere om dette senere.
Jeg husker tiden som utrolig sorgløs. Hvis blot vi mødte op til timerne, kunne vi ikke dumpe. Alle bestod med et Grønt Bevis. Vi var første hold, der fik muligheden for at vælge en linje, hvor vi kunne vælge enten kvæg eller svineproduktion. Jeg valgte svineproduktion – vi var et lille hold, og vi fik betegnelsen hold 6. Det var ikke velset af alle lærerne på skolen, at man sådan kunne vælge kvæg fra, så fra den kant var hold 6 ikke respekteret, men vi havde et morsomt ophold med et fantastisk sammenhold. Jeg tror, vi lærte lige så meget som alle øvrige på årgang 74/75.
Når jeg tænker tilbage på skoleopholdet, er der nogle enkelte hændelser, der står mere markant end andre. F.eks. middagsspisningen, der var altid nok af god og velsmagende mad, men hold fast hvor gik det stærkt. Når sidste mand lagde gaflen, blev der sagt velbekomme. Så blev der delt post ud på den måde, at forstanderen gik ned ad midtergangen og kylede posten ud til modtageren, hvis modtageren da ellers var hurtig nok til at gribe.
Årets store begivenhed var fastelavnsfesten. Den varede 2 døgn, hvor skolen blev lagt totalt ned i en stor festrus. Højdepunktet var fastelavnsrevyen, hvor de fleste lærere blev spiddet på en god og kærlig måde fremført af dygtige skuespillere alias årets landbrugsskoleelever. Ingen nævnt, ingen glemt og så alligevel. Det nummer, jeg husker tydeligst, var Hans Elbæks parodi af plantelærer Daniel Jepsen.
Som afslutning på skoleopholdet tog de fleste med på udenlandstur. Et hold rejste traditionen tro til England, et andet hold tog på en tur rundt i Europa, og enkelte blev hjemme. Jeg var med på turen Europa rundt, en fantastisk tur, hvor især Frankrig imponerede mig, både fagligt og kulturelt. Jeg tænker ofte tilbage på turen og de anekdoter, der kan fortælles fra turen. Jeg har faktisk brugt nogle af dem i taler, jeg har holdt ved specielle lejligheder efterfølgende.
I årene efter “Dalum-tiden” kom jeg i forbindelse med efteruddannelseskurser på skolen med jævne mellemrum. Igennem disse kurser lærte jeg den nye generation af lærere at kende, og pludselig var jeg inddraget i undervisningen på den måde, at vi stillede vores landbrug til rådighed for eleverne, når de skulle aflevere en projektopgave. De elever, der var interesseret i svineproduktion, kom og besigtigede ejendommen og fik nøgletal udleveret. Jeg var så efterfølgende med i evalueringen af opgaverne – spændende.
En sommerdag i 1990 blev jeg spurgt, om jeg ville overtage en ledig bestyrelsespost i Dalum Landbrugsskoles bestyrelse, det sagde jeg ja til. På den betingelse, at jeg ikke ville være med til at nedlægge landbrugsskolen i Korinth og flytte eleverne til Odense. Alt dette skete i forbindelse med, at Peder Nygaard fratrådte som forstander, og Jørgen Jensen blev ny forstander.
Det blev lidt af et wake-up call. På nogle områder var der sket rigtig meget, på andre slet ingenting. Skolelandbruget i Odense var nedlagt og flyttet til Lammehave ved Ringe. Her var der blevet bygget en stor løsdriftsstald til køer og nye klimastalde til svineproduktionen. Landbrugsarealet i Odense var blevet solgt til Odense Kommune, halvdelen udstykket til industriarealer, resten til boligbebyggelse. Ved siden af Dalum Landbrugsskole var Fugl Fønix opstået, Dalum Tekniske Skole, nu Kold College, der havde udviklet sig med rekordfart. Udover mejeriskole var der nu også en landbrugsskole afdeling m.m.
På Dalum Landbrugsskole var der bygget en ny kursusfløj til Landbrugets Efteruddannelse, men ellers var der ikke sket meget på den gamle skole. Det var de samme brune farver, som da vi forlod skolen i 1975, det samme inventar, bortset fra nogle pavilloner, der var blevet stillet op i 1979.
Elevtallet var ikke prangende med 69 elever, og økonomien i landbruget på Lammehave var ikke god, så noget måtte gøres. I bestyrelsen arbejdede vi med 2 alternativer, enten at sælge Lammehave eller at ombygge kostalden og nedlægge svineproduktionen. Bestyrelsen valgte det sidste. Lige lidt hjalp det på økonomien i skolelandbruget, så i år 2000 forpagtede vi landbruget ud.
Elevtallet på Dalum Landbrugsskole var nu stigende. Nye undervisningsformer kom til, så skolen kørte nu tilfredsstillende.
Det var nu tiden at modernisere skolen. En spændende periode med nybyggerier og nye farver på de bestående bygninger indvendigt. Lige pludselig havde vi rammerne til at udbygge Dalum Landbrugsskole til både skole og et kursus- og konferencecenter.
I 2003 opstod muligheden for et tæt samarbejde med Korinth Landbrugsskole, hvor jeg i mellemtiden var blevet formand for Dalum Landbrugsskole. Ret hurtigt blev samarbejdet til en fusion mellem Dalum og Korinth på de betingelser, at afdelingen i Korinth blev bevaret med grundskole-elever.
I samme periode valgte vi at sælge Lammehave, da vi nu havde et skolelandbrug på Korinth. Der var nu midler til fortsat udvikling af Dalum Landbrugsskole afdeling Odense.
I år 2014 besluttede bestyrelsen på årets strategimøde at oprette en international afdeling, således at skolen nu havde tre ben at stå på. Landbrugsskole, kursus og konference samt international afdeling.
Det viste sig at være en god beslutning, international afdeling gav et godt afkast de følgende år, men så kom corona, så vi måtte lukke helt ned, og først nu er vi ved at være i omdrejninger igen i international afdeling.
Afdelingen i Korinth har gennemgået en større renovering og udbygning i de seneste år, både i skolelandbruget og på selve skolen. Vi har fået 10. klasse ind på Korinth, og sammen med EUX har vi svært ved at have plads til alle. Der er derfor sat beboelses-pavilloner op, således at der er plads til 135 elever på Korinth. Det højeste antal elever på Korinth nogensinde. Også på Odense afdelingen er der pladsproblemer, da vi også her har stigende elevoptag. Vi har haft en målsætning om at nå 240 årselever, vi er nu på næsten 300.
I øjeblikket tegnes der streger til et nyt byggeri i Odense. Et bæredygtigt byggeri i træ indeholdende faciliteter til skolens servicemedarbejdere og et nyt innovationsværksted til undervisning med droner, markrobotter o.a. moderne udstyr.
Husker I Dalums motto: Aldrig færdig – men altid på vej. Det mener vi fortsat at leve op til.
Det vil glæde mig at se rigtig mange til 50 års skolejubilæum, fredag den 13. juni 2025 på Dalum Landbrugsskole. Det er langt fra alle, der stadig er medlem af elevforeningen, så hvis du har kendskab til nogen fra vores hold, der ikke er medlem, giv gerne skolen besked. Der kan så sendes en invitation, når tid er, eller meld vedkommende til sammen med din egen tilmelding.
Alle er velkommen – vi ses.